APRS.ro Harta Sateliți T2ROMANIA

APRS România

Automatic Packet Reporting System

Index

Serivicii APRS - 5. Global Mountain Activity

Servicii APRS

5. Serviciul Global Mountain Activity (GMA)Global Mountain Activity (GMA) este un grup care ofera noutati si instrumente destinate radioamatorilor care desfasoara activitati portrabile in cadrul SOTA (Summits), IOTA (Islands), COTA (Castels), LOTA (Lighthouses) si WWFF, pe care il puteti consulta la adresa https://www.cqgma.org/


Unul din instrumentele oferite de grupul GMA este serviciul APRS gazduit pe un server Linux (numit Camilla) si inregistrat    in reteaua APRS cu indicativul DL0QW-12. Scopul principal al acestui serviciu este de a permite anuntarea activitatilor portabile, prin trimiterea catre nodul DL0QW-12 a unui text de forma:


indicativ cod_activitate frecventa mod_de lucru comentariu


Astfel, daca YO3XYZ doreste sa anunte ca activeaza sa in programul SOTA pe virful Omu, YO/MC-006, va trimite catre DL0QW-12, un text de forma:


YO3XYZ/P YO/MC-006 7030 CW QRV Vf. Omu


Anuntul astfel transmis va fi publicat pe site-ul GMA, la adresa https://www.cqgma.org/smartgma/smartinfo.php?i=0. Anuntul poate fi publicat si pe comunitatea DX-Cluster, daca se va utiliza comanda DX, astfel:


DX indicativ frecventa spotter comentariu


Concret, daca doriti sa anunati ca, intr-o alta activitate, YO3XYZ este portabil in Parcul National Cozia (YOFF-0006), veti transmite textul APRS:


DX YO3XYZ/P 7040 YO3YOU YOFF-0006 Cozia


Este important de retinut ca functia de publicare a anunturilor pe DX-Cluster este disponibila numai pentru utilizatorii care au cont creat pe site-ul https://www.cqgma.org/.


De asemenea, nu uitati ca dimensiunea maxima a textului trimis ca mesaj prin APRS nu trebuie sa depaseasca 67 de caractere.


Serviciul GMA pune la dispozitie si o functie care permite calculul distantei dintre doua locatii, a caror pozitie este exprimata prin coordonate Maidenhead sau asa numitul Locator. Daca YO3XYZ, aflat pe Virful Omu, locator KN25rk doreste sa afle distanta pina la YO3DXY, aflat in zona Paltinis, KN15xp, va transmite catre DL0QW-12 textul:


QRB KN25rk KN15xp


Raspunsul va contine atit distanta dintre cele doua locatii, dar si directiile de la un punct catre celalalt si invers, astfel:


kn25rk>kn15xp qrb=120km qtf=282° reverse qtf=102°


O alta comanda utila, mai ales atunci cind nu aveti o conexiune Internet disponibila si va propuneti sa lucrati in benzile HF, este WCY. Aceasta comanda preia informatiile privind conditiile de propagare furnizate de site-ul http://www.dk0wcy.de/ si le va afisa astfel, ca raspuns:


WCY 01-Nov, 2302z : SFI=70, A=13, K=3, expK=2, R=35, SA=qui, GMF=qui, Aurora=no


Ca o paranteza, aceste informatii sint transmise automat de DK0WCY, din 10 in 10 minute, pe frecventa 10.144 MHz (10.143 MHz + f0=1000 Hz), in modurile CW, RTTY si PSK31. Programul detaliat poate fi gasit aici: http://www.dk0wcy.de/schedule_en.html.


Serviciului GMA ii lipseste o singura functie: returnarea confirmarii ACK dupa transmiterea unei comenzi catre DL0QW-12. Din aceasta cauza, o comanda transmisa catre acest nod, daca nu este confirmata, va continua sa fie retransmisa de mai multe ori (in functie de statia radio sau aplicatia APRS), chiar daca mesajul a ajuns la server. De aceea, daca legatura radio cu reteaua APRS este una foarte buna sau ati receptionat deja raspunsul la comanda trimisa, este recomandata oprirea manuala a transmiterii de mesaje    pentru a evita incarcarea inutila a retelei.


Index | Servicii APRS - de Catalin, YO3FVR