APRS.ro Harta Sateliți T2ROMANIA

APRS România

Automatic Packet Reporting System

Index

Serivicii APRS - 4. Mesaje E-Mail

Servicii APRS

4. Mesaje E-Mail


O categorie speciala de servicii APRS este cea care permite schimbul de mesaje intre reteaua APRS si adrese E-Mail din Internet. Pe linga utilitatea evidenta, de a putea trimite un mesaj E-mail fara a avea acces Internet, mai exista un aspect foarte important: daca un mesaj APRS obisnuit este transmis catre un nod care nu “asculta” reteaua la acel moment (prin radio sau IS), corespondentul nu va sti ca ati trimis acest mesaj decit daca acesta din urma acceseaza, separat, prin Internet, servicii APRS-IS dedicate, cum ar fi aprs.fi. Dar, sansele ca mesajul Dvs. sa fie citit de corespondent sint mult mai mari daca acesta a fost trimis catre o adresa E-mail, acesta fiind un serviciu mult mai la indemina si accesat in mod regulat de majoritatea utilizatorilor “moderni”.


Comunicarea cu server-ele E-Mail din Internet este posibila prin intermediul mai multor servicii, prezentate in cele ce urmeaza:


4.1. Serviciul EMAIL-2 (administrat de AE5PL)


Este denumit astfel deoarece este urmasul serviciului EMAIL, administrat de WU2Z si care, la momentul publicarii acestui material, nu mai era activ. Un mesaj foarte sumar putea fi transmis catre o adresa E-Mail, daca se trimitea catre EMAIL un text de forma:


adresa-mail@domeniu.com Mesaj de transmis


Serviciul EMAIL-2 este similar cu mai vechiul serviciu EMAIL, dar cu citeva facilitati suplimentare, printre care, scurtarea adreselor E-mail de destinatie, prin crearea de “alias-uri”, astfel incit mesajul mail transmis prin APRS sa cistige citeva caractere, deoarece intregul text trimis prin APRS nu poate depasi lungimea de 67 de caractere.


Astfel, daca YO3DXY transmite catre EMAIL-2 textul yo3xyz yo3xyz@gmail.com, se creaza alias-ul yo3xyz pentru adresa Gmail mentionata. Pentru ca YO3XYZ sa primeasca un mesaj E-mail de la nodul YO3DXY, acesta din urma trebuie sa transmita catre EMAIL-2 textul:


yo3xyz Ascult pe frecventa 145.225 MHz


Clientul E-mail al corespondentului va afisa un mesaj cu subiectul


YO3DXY: Ascult pe frecventa 145.225 MHz


Antetul si continutul mesajului E-mail vor fi urmatoarele:


YO3DXY <aprsemail2@ae5pl.net>

Sun 5/26/2017 9:42 PM

From: YO3DXY
Ascult pe frecventa 145.225 MHz

DO NOT REPLY

Find YO3DXY at http://www.jfindu.net/find/YO3DXY
Track YO3DXY at http://www.jfindu.net/track/YO3DXY

Received from YO3DXY via APRS by EMAIL-2
More info at http://www.aprs-is.net/email.aspxFoarte util este sa creati si un alias pentru propria Dvs. adresa E-mail. De exemplu:


yo3you yo3you@yahoo.com


Acest alias este foarte util pentru aflarea propriei liste de alias-uri, daca se trimite catre EMAIL-2 textul


yo3you l


unde caracterul “l” este litera L mica. In urma acestei comenzi, se trimite catre adresa E-mail aflata in spatele alias-ului, un mesaj E-mail cu subiectul


YO3YOU-7: Shortcut List


antetul


YO3YOU-7 <aprsemail2@ae5pl.net>

Sun 5/26/2017 9:50 PM


si continutul


userid=>email
yo3xyz=>yo3xyz@gmail.com
yo3dxy=>yo3dxy@hotmail.com

Indicativul YO3YOU-7 este mentionat in acest format pentru a indica indicativul utilizat de nodul APRS

pentru transmiterea mesajului E-Mail.


Pentru a sterge o intrare din lista de alias-uri, transmiteti catre EMAIL-2 textul


yo3xyz r


unde yo3xyz este alias-ul pe care doriti sa-l eliminati.


Serviciul pus la dispozitie AE5PL mai ofera o facilitate importanta: transmiterea de mesaje E-Mail catre un nod APRS. Pentru aceasta, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

- sa creati un alias pentru adresa Dvs. E-Mail, conform indicatiilor de mai sus;

- adresa E-Mail definita in acest alias trebuie sa fie intocmai adresa configurata pe clientul Dvs. E-Mail. Nu utilizati in alias adrese de tip “E-Mail Forward”, cum ar fi cel oferit de serviciul QSL.NET.

- adresa Dvs. E-Mail trebuie sa fie autorizata de nodul APRS de destinatie. Pentru aceasta, corespondentul Dvs. trebuie sa fi creat, in prealabil, un alias, catre EMAIL-2, cu adresa de la care urmeaza sa trimiteti Dvs. mesajul. Aceasta insemna ca, schimbul de mesaje intre serviciul E-Mail si un nod APRS se poate realiza numai daca cei doi corespondenti si-au schimbat anterior adresele E-Mail si le-au asociat in alias-uri corespunzatoare. Este o masura de siguranta foarte buna pentru evitarea injectarii de mesaje nedorite in infrastructura APRS, mai ales din partea utilizatorilor care nu detin licenta de radioamator.


Cu alte cuvinte, daca YO3DXY doreste sa transmita un mesaj E-mail catre nodul YO3XYZ, trebuie sa-i comunice celui din urma adresa E-mail de unde vor pleca mesajele. Daca aceasta adresa ar fi yo3dxy@yahoo.com, YO3XYZ va crea un alias, trimitind catre EMAIL-2 mesajul yo3dxy yo3dxy@yahoo.com. Abia dupa ce YO3XYZ a creat acest alias, YO3DXY poate trimite mesaj E-mail catre nodul YO3XYZ.


Daca toate conditiile de mai sus sint indeplinite, YO3DXY va trimite catre nodul APRS YO3XYZ-7, un mesaj E-mail cu urmatoarea structura:


Destinatar:

aprsemail2@ae5pl.net

Subiect:

YO3XYZ-7:Plec din locatie in 5 minute.

Corp mesaj:

userid:yo3dxy:


IMPORTANT: Indicativul nodului APRS de destinatie trebuie scris numai cu caractare mari, iar corpul mesajului nu trebuie sa contina spatii.


Mai trebuie mentionat ca, lungimea maxima a textului introdus ca subiect (fara a lua in calcul indicativul nodului APRS), nu trebuie sa depaseasca 67 de caractere.


Daca totul a decurs bine, adica mesajul a ajuns la destinatie si confirmat automat (ACK) de nodul APRS, YO3DXY va primi pe mail un mesaj de confirmare de forma:


Expeditor:

aprsemail2@ae5pl.net

Subiect:

Delivered: YO3XYZ-7:Plec din locatie in 5 minute.

Corp mesaj:

APRS message "yo3dxy Plec din locatie in 5 minute." sent to YO3XYZ-7 was acknowledged.


Mesajul primit de nodul APRS YO3XYZ-7 va arata astfel:


yo3dxy Plec din locatie in 5 minute.


Daca serviciul EMAIL-2 nu primeste confirmarea ACK de la nodul APRS de destinatie dupa prima incercare, expeditorul va primi un mesaj precum cel de mai jos:


Expeditor:

aprsemail2@ae5pl.net

Subiect:

Delivery delayed: YO3XYZ-7:Plec din locatie in 5 minute.

Corp mesaj:

APRS message "yo3dxy Plec din locatie in 5 minute." sent to YO3XYZ-7 is delayed.


Serviciul EMAIL-2 va incerca sa trimita mesajul de maxim 4 ori, la intervale de 1 minut. Daca numarul de incercari expira, serviciul EMAIL-2 presupune ca nodul APRS de destinatie nu are acces imediat la reteaua radio si va pastra mesajul pentru maxim 24 de ore. Corespondentul poate verifica in acest interval daca a primit vreun mesaj, trimitind catre EMAIL-2 textul get. In cazul lui YO3XYZ-7, acesta va citi mesajul


yo3dxy Plec din locatie in 5 minute.


iar expeditorul (YO3DXY) va primi un mesaj E-mail cu urmatorul continut:


Expeditor:

aprsemail2@ae5pl.net

Subiect:

Relayed: YO3XYZ-7:Plec din locatie in 5 minute.

Corp mesaj:

APRS message "yo3dxy Plec din locatie in 5 minute." sent to YO3XYZ-7 was requested.


Acelasi efect are si comanda ?APRSM trimisa catre EMAIL-2.


Daca mesajul nu este citit de destinatar nici dupa cele 24 de ore, expeditorul va primi pe mail urmatorul mesaj:


Expeditor:

aprsemail2@ae5pl.net

Subiect:

Undeliverable: YO3XYZ-7:Plec din locatie in 5 minute.

Corp mesaj:

APRS message "yo3dxy Plec din locatie in 5 minute." sent to YO3XYZ-7 expired.


Daca expeditorul trimite mesajul E-mail catre un alt nod, YO6ZYX-9 de exemplu, iar acesta din urma nu l-a autorizat pe YO3DXY sa efectueze aceasta operatie (prin crearea unui alias), mesajul de eroare primit va fi:


Subiect:

Undeliverable: YO6ZYX-9:Plec din locatie in 5 minute.

Corp mesaj:

Unable to send APRS message because Invalid Subject


Daca sintaxa folosita in corpul mesajului (userid:alias:) este scrisa gresit sau alias nu este o adresa E-mail valida ori nu este adresa E-mail configurata in aplicatia client utilizata de expeditor, mesajul de eroare va fi urmatorul:


Subiect:

Undeliverable: YO3XYZ-7:Plec din locatie in 5 minute.

Corp mesaj:

Unable to send APRS message because Invalid Sender4.2. Serviciul APRSlink


APRSlink este un serviciu care creaza o punte intre reteaua APRS si serviciul global WinLink, dedicat serviciului de posta electronica cu acces prin protocoale radio, acolo unde conexunile Internet nu sint disponibile. Mai multe detalii puteti pe gasi pe https://winlink.org.


Pentru a putea utiliza serviciul APRSlink, mai intii trebuie sa va creati un cont E-mail pe platforma WinLink, cont care va avea forma indicativ@winlink.org. Urmati pasii descrisi in sectiunea My Account aflata pe site-ul http://winlink.org.


Este important de retinut faptul ca, WinLink, fiind conceput pentru furnizarea de servicii E-Mail peste canale radio utilizate de radioamatori, nu poate asigura confidentialitatea mesajelor schimbate prin acest serviciu. De aceea, evitati trasmiterea de mesaje cu continut sensibil pentru viata Dvs. personala sau a altor persoane.


Numele contului va fi indicativul Dvs., iar pentru parola folositi cel putin 10 caractere, in care sa includeti si cifre si caractere speciale.


Dupa ce contul este activ si verificat prin intermediul unei interfete WEB, reveniti la echipamentul APRS si trimiteti catre WLNK-1 mesajul LOGIN. Nodul WLNK-1 va raspunde cu un mesaj de forma


LOGIN[123]:


unde 123 este orice combinatie aleatoare de trei cifre, la care utilizatorul trebuie sa raspunda cu sir de 6 caractere, din care trei trebuie sa fie caracterele din parola de acces aflate pe pozitiile corespunzatoare cifrelor aleatoare, in orice ordine.


De exemplu, daca parola de acces in contul WinLink este 73DEHAMRADIO!, iar combinatia aleatoare de cifre este [275], cele trei caractere necesare din parola vor fi 3MH, iar raspunsul catre WLNK-1 va fi:


XHYMZ3


Asa cum se poate observa, cele trei caractere rezultate din parola nu trebuie returnate in aceeasi ordine ca in parola sau in ordinea cifrelor aleatoare primite.


Avind in vedere ca schimbul de mesaje prin APRS nu este cripatat si este usor de gasit pe diverse site-uri care monitorizeaza activitatea APRS, este absolut necesar sa folositi cel putin 10 caractere pentru parola Dvs. de acces la contul WinLink, astfel incit sa ramina mereu caractere ascunse. In exemplul de mai sus, caracterele DIO! nu vor fi transmise niciodata prin radio, deoarece combinatia aleatoare va acoperi numai pozitiile de la 1 la 9 din parola de acces.


Chiar si in aceste conditii, daca ajungeti sa utilizati des serviciul APRSlink, recomandam schimbarea parolei la intervale de 3 sau 6 luni.


Aveti la dispozitie trei incercari de transmitere a unui raspuns corect. O parola gresita va fi semnalizata printr-un mesaj de forma:


Invalid login challenge response -- 2 attempts remaining


Dupa trei incercari gresite, APRSlink va bloca accesul Dvs. pentru citeva ore.


IMPORTANT ! Intr-o retea APRS radio congestionata sau in cazul unei receptii precare a semnalelor de la digipeater, diferitele mesaje, inclusiv cele care confirma autentificarea cu succes sau autentificarea esuata, pot intirzia. De aceea, nu va grabiti sa repetati transmiterea raspunsului la cererea de LOGIN daca nu primiti rapid raspunsuri de la WLNK-1. Acordati o pauza de 1-3 minute si daca nu primiti nici un mesaj, reluati transmisia raspunsului la urmatoarea cerere de LOGIN.


Daca autentificarea s-a realizat cu succes, se va primi un mesaj de forma:


Hello YO3YOU-9. Login valid for ~2 hours


Din acest moment, puteti utiliza o serie de comenzi care permit listarea, citirea, stergerea, redirectionarea sau raspunsul la mesajele E-Mail primite in casuta postala WinLink, inclusiv crearea si trimiterea de mesaje noi alte adrese E-Mail.


Lista comenzilor disponibile dupa conectarea in APRSlink se obtine prin trimiterea catre WLNK-1 a unui semn de intrebare, ?. Raspunsul va fi:


SP, SMS, L, R#, K#, Y#, F#, P, G, A, I, PR, B (? + cmd for more)


si, asa cum este sugerat si in acest raspuns, semnul de intrebare urmat de una din comenzi (fara semnul +) va oferi o descriere sumara a comenzii respective. De exemplu, textul ? L, trimis catre WLNK-1 va returna raspunsul:


List pending messages: L


Asadar, comanda L va returna o lista a ultimelor 5 mesaje necitite, aflate in casuta postala WinLink. Un posibil raspuns este urmatorul:


1) APRSLink: Packet Retries 2043 bytes

2) Position Report Acknowledgement 504 bytes

3) UR QTH ? 852 bytes


Citirea unui mesaj se efectueaza cu comanda R#, unde # reprezinta numarul mesajului. Pentru exemplul de mai sus, trimiterea textului R2 catre WLNK-1 va afisa raspunsul:


Position Report Acknowledgement Fm:SERVICE Msg:The following positi

on report for YO3XYZ has been entered. Date/Time: 2019/08/11 20:40

Latitude: 44-24.02N Longitude: 026-05.06E Comment: APRSlink via

Internet


Puteti raspunde unui mesaj primit folosind comanda Y#. Daca trimiteti textul Y3 catre WLNK-1 , veti primi un mesaj care va confirma adresa E-mail catre care se trimite raspunsul si cum marcati sfirsitul mesajului.


Reply to: SMTP:yo3dxy@yahoo.com Send /EX when done.


Din acest moment, orice text trimis catre WLNK-1 va face parte din corpul mesajului de raspuns. Teoretic, nu exista o limita a liniilor text ce pot fi adaugate, insa intr-o retea APRS reala, un trafic congestionat sau o conexiune radio precara catre digipeater pot afecta integritatea mesajului. De aceea, nu transmiteti o linie noua de text pina cind nu aveti o confirmare ca linia anterioara a fost prelucrata. In caz contrar, fie vor lipsi linii din mesaj, fie vor aparea in mesajul final in alta ordine.


De asemenea, mai trebuie tinut cont mereu si de faptul ca fiecare mesaj APRS care compune corpul E-Mail, nu trebuie sa depaseasca lungimea de 67 de caractere.


In exemplul de mai sus, YO3XYZ ii va raspunde lui YO3DXY cu mesajul QTH KN25RJ Cabana Babele transmis catre WLNK-1. Daca mai sint si alte informatii care trebuie transmise, YO3XYZ le poate transmite in mesaje APRS ulterioare, transmise tot catre WLNK-1.


In final, se transmite /EX pentru a marca sfirsitul mesajului si transmiterea acestuia catre destinatar. Expeditorul va primi urmatoarea confirmare:


Message sent to: SMTP:yo3dxy@yahoo.com


La destinatie, mesajul va arata astfel:


From: yo3xyz@winlink.org

To: yo3dxy@yahoo.com

Subject: RE: UR QTH?


QTH KN25RJ Cabana Babele


+++ Below automatically added by APRSLink +++

Last reported position: 4524.39N 02528.54E Grid: KN25RJ.
See map at: http://www.findu.com/cgi-bin/find.cgi?call=YO3XYZ-9


Este momentul pentru o precizare importanta: ca si in cazul serviciului EMAIL-2, Winlink implementeaza, la rindul lui, un mecanism propriu de autorizare a mesajelor E-Mail transmise catre adresele din domeniul @winlink.org, pentru a impiedica propagarea mesajelor nedorite, de tip SPAM. Astfel, mesajul lui YO3DXY catre YO3XYZ va fi respins de WinLink daca adresa yo3dxy@yahoo.com nu a fost autorizata, in prealabil, de YO3XYZ sau mesajul lui YO3DXY nu vine ca raspuns (reply) la un mail deja trimis de pe adresa yo3xyz@winlink.org.


Asadar, daca yo3dxy@yahoo.com transmite pentru prima data un mesaj catre adresa yo3xyz@winlink.org, va primi un mesaj de eroare cu urmatorul continut aproximativ:


winlink.org rejected your message to the following email addresses:

YO3XYZ@winlink.org (YO3XYZ@winlink.org)
Your message couldn't be delivered. When Office 365 tried to send the message, the external email server returned the error below. This is probably due to a problem or policy setting on the recipient's email system.

winlink.org gave this error:
Remote server returned an error -> 554 - Sender not authorized for any recipient; See www.winlink.org/help


YO3XYZ poate autoriza permanent adresa yo3dxy@yahoo.com prin adaugarea acesteia intr-o “lista alba”, care poate fi administrata accesind https://winlink.org/user si optiunea [My Withelist]. In pagina “Whitelist Manager”, se adauga adresa corespondentului, se bifeaza optiunea [Allow]si se apasa butonul [Save], ca in tabelul de mai jos:


Whitelist entries for YO3XYZ

Address:

yo3dxy@yahoo.com

X Allow

SaveAddresss

Allow

Edit

Delete

yo3dxy@yahoo.com

X


Ulterior, o adresa E-Mail din “lista alba”poate fi editata, stearsa sau pur si simplu debifata daca se doreste o suspendare a autorizatiei pentru acea adresa.


Este important de retinut ca toate aceste operatii de autorizare si actualizare a “listei albe” sint posibile doar avind acces Internet la pagina de administrare a contului gazduit de WinLink. Ce se intimpla in scenariul in care utilizatorul adresei din domeniul @winlink.org se afla in teren, fara acces Internet si nu a putut sa prevada autorizarea anumitor adrese ? Winlink permite o autorizare temporara a adreselor non-Winlink prin introducerea unui prefix in subiectul mesajului trimis catre adresa @winlink.org.


In cazul de mai sus, presupunem, din nou, ca YO3DXY doreste sa transmita pentru prima data un mesaj catre yo3xyz@winlink.org, insa YO3XYZ nu a avut in vedere sa-i autorizeze adresa E-Mail. In acest caz, YO3DXY trebuie sa trimita un mesaj E-Mail iar subiectul trebuie sa contina unul din urmatoarele prefixe:


//WL2K Z/ - pentru mesaje cu grad mare de urgenta. WinLink le marcheaza ca Flash

//WL2K O/ - pentru mesaje urgente. WinLink le marcheaza ca Immediate

//WL2K P/ - pentru mesaje prioritare. WinLink le marcheaza ca Priority

//WL2K R/ - pentru mesaje de rutina. WinLink le marcheaza ca Routine


Prezenta prefixului //WL2K in subiectul mesajului trimis catre o adresa @winlink.org determina server-ul E-mail WinLink sa treaca peste “lista alba”si sa permita transferul mesajului catre casuta postala a utilizatorului WinLink.


Dar, mai este posibil ca YO3DXY sa nu stie de existenta acestor prefixe si sa nu aiba posibilitatea sa afle cum sa le utilizeze. In acest caz, este suficent ca YO3XYZ (yo3xyz@winlink.org) sa transmita un simplu mesaj catre YO3DXY (yo3dxy@yahoo.com), cu un subiect generic (“Activitate portabila KN25rj”). Mesajele trimise de YO3DXY vor fi acceptate implicit de server-ul WinLink cita vreme ele reprezinta un raspuns (Reply) la mesajul cu subiectul generic stabilit de YO3XYZ.


Mai trebuie spus ca, schimbul de mesaje E-Mail intre adrese apartinind aceluiasi domeniu @winlink.org, este autorizat implicit, fara sa fie necesara configurarea unui liste albe.


Comanda pentru transmiterea unui mesaj E-Mail nou catre o adresa oarecare este:


SP adresa_mail_destinatie subiect


Pentru a continua exemplul de mai sus, ca sa trimita un E-mail nou catre yo3dxy@yahoo.com, YO3XYZ va transmite catre WLNK-1 mesajul APRS


SP yo3dxy@yahoo.com Activitate portabila KN25rj .


YO3XYZ va primi urmatorul mesaj de confirmare:


New message to: yo3dxy@yahoo.com. Send /EX when complete.


dupa care poate continua cu corpul mesajului E-Mail. De exemplu:


Pentru comunicare, foloseste numai Replay la mesajele cu subiectul mentionat.


Pentru final, va transmite un ultim mesaj APRS catre WLNK-1, cu textul /EX, iar confirmarea va fi:


Message sent to: yo3dxy@yahoo.com


In APRSlink este disponibila si functia de redirectionare (forward) a unui mesaj E-mail, cu ajutorul comenzii F# adresa_mail_destinatie, transmisa catre WLNK-1. Comanda permite doar redirectionarea unui mesaj E-Mail catre adresa specificata, nu si adaugarea vreunui mesaj suplimentar.


Un mesaj listat cu ajutorul comenzii L, poate fi sters din casuta postala cu ajutorul comenzii K#. Daca dorim sa stergem primul mesaj din lista, trimitem textul K1 catre WLNK-1, iar raspunsul primit va fi:


Message 1 deleted


Toate comenzile care permit transmiterea unui mesaj E-Mail (Y#, F#, SP), utilizeaza ca prim argument adresa E-Mail a destinatarului, insa APRSlink permite si utilizarea de alias-uri. Crearea sau modificarea unui alias se realizeaza prin transmiterea catre WLNK-1 a comenzii:


A alias=adresa_mail


Daca YO3XYZ va utiliza comanda A yo3dxy=yo3dxy@yahoo.com pentru crearea unui alias, va primi mesajul de confirmare


Alias updated: yo3dxy=yo3dxy@yahoo.com


Pentru modificarea adresei asociate alias-ului, va folosi aceasi comanda, dar in care mentioneaza noua adresa E-Mail: A yo3dxy=yo3dxy@gmail.com. Pentru stergere, comanda trimisa catre WLNK-1 va fi


A yo3dxy=


iar confirmarea este


Alias deleted: yo3dxy


O lista a alias-urilor create, se obtine prin trimiterea comenzii AL catre WLNK-1.


APRSlink permite si transmiterea de mesaje scurte catre adrese E-Mail, cu ajutorul comenzii SMS, catre WLNK-1:


SMS adresa_mail_destinatie mesaj


sau

SMS alias mesaj


E-mail-ul transmis cu aceasta comanda va include mesajul in subiect, corpul E-Mail-ului urmind sa contina numai coordonatele geografice si locatorul expeditorului, la fel ca si in cazul celorlalte comenzi APRSlink utilizate pentru trimiterea de mesaje E-Mail (Y#, F#, SP).


Mai trebuie amintita comanda PR mesaj, (prescurtarea pentru Position Report), al carei scop este de a transmite catre reteaua APRS-IS o baliza cu pozitia geografica, insotita de un mesaj (status) si un simbol care sa faca cunoscut faptul in reteaua APRS-IS ca sinteti activ ca nod WinLink. Baliza este preluata si de reteaua WinLink, care va va afisa pe harta proprie, aflata la https://winlink.org/userPositions.


O ultima comanda este B (de la Bye). Transmiterea comenzii catre WLNK-1 determina deconectarea din infrastructura APRS/WinLink si returneaza mesajul:


Log off successfulIndex | Servicii APRS - de Catalin, YO3FVR