APRS.ro Harta Sateliți T2ROMANIA

APRS România

Automatic Packet Reporting System

Index

Serivicii APRS - 3. Server pentru anunturi (ANSRVR)

Servicii APRS

3. Server-ul pentru anunturi (ANSRVR)


Server-ul ANSRVR este un mijloc de transmitere a anunturilor intre utilizatorii APRS, grupate pe categorii de interes. Predecesorul acestui serviciu a fost CQSRVR si, desi nu a fost inchis, este foarte putin utilizat, functiile puse la dispozitie de ANSRVR fiind mult mai evoluate. Printr-o analogie simpla si ignorind faptul ca mesajele transmise nu sint criptate, serviciul ANSRVR este similar aplicatiei Telegram, facind posibila crearea de grupuri si aderarea la acestea in functie de subiectele de interes, in vederea transmiterii sau primirii de anunturi, aproape in timp real.


Pentru a afla ce grupuri sint deja disponibile, trimiteti catre ANSRVR un simplu semn de intrebare ?. Server-ul va returna o lista cu toate grupurile existente si, in dreptul fiecaruia, in paranteze, numarul de membri:


ANSRVR(2) APRS(2) APRSDROID(4) APRSFLYING(1)

APRSIS32(8) APRSISCAFE(4) APRSISCE(1) APRSSATS(3)

BALLOON(7) CQ (6) .....................................................

PLANES(4) PSAT(2) ROCKETS(6) RPRNET(6) SIBIU(2)

SKYWARN(2) ...............................................................


UPDATE: La momentul publicarii acestui material, comanda ? era dezactivata. La prima vedere, decizia ar putea fi motivata de numarul prea mare de grupuri care trebuie afisate, ceea ce poate conduce la congestionarea digipeater-elor din retelele radio aglomerate. Insa, comanda D, trimisa catre ANSRVR, genereaza o lista mult mai detaliata, care contine nu numai numele grupurilor si numarul de membri, ci si descrierea si proprietarii acestor grupuri. In aceste conditii, informatia furnizata fiind mult mai “voluminoasa”, incercati sa o folositi cit mai rar (spre deloc) peste o retea APRS radio, pentru a evita congestionarea retelei radio locale. Totusi, fiind util sa aveti o lista cu grupurile disponibile in ANSRVR, executati comanda D numai peste reteaua APRS-IS, identificati grupurile care prezinta interes si notati-le pentru utilizari viitoare.


Detalii despre un grup se pot afla daca se trimite catre ANSRVR textul ? GRUP. De exemplu, textul ? BALLOON va returna descrierea grupului, proprietarul (cel care a creat grupul) si numarul de membrii:


BALLOON HA Balloon alerts Own:G6UIM

7 Members In BALLOON


Aceleasi detalii, dar si o lista a membrilor care fac parte dintr-un grup se va obtine daca se trimite catre ANSRVR textul D GRUP. Pentru grupul APRSDROID, de exemplu, se poate receptiona:


APRSDROID(4) ANDROID APRS PLATFORM Own:KB1ZGF

Members[APRSDROID]: KB1ZGF N7FMH-15 GW8SZL-2 YO3FVR

4 Members In APRSDROID


Daca doriti sa va alaturati unui grup, trimiteti catre ANSRVR comanda J GRUP. Includerea in grup va fi confirmata cu mesajul:


Now monitoring GRUP


Pentru a adera la mai multe grupuri folosind o singura comanda, trimiteti catre ANSRVR textul K GRUP1 GRUP2 GRUP3 ...... Mesajul de confirmare va fi:


Now monitoring GRUP1 GRUP2 GRUP3 .........


Ambele comenzi realizeaza o aderare silentioasa, membrii grupurilor specificate nefiind informati despre actiunea Dvs.


In cazul ultimei comenzi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca lungimea maxima acceptata pentru un mesaj APRS este de 67 de caractere.


Exista si o alta comanda care permite aderarea, la un singur grup, dar cu informarea membrilor grupului respectiv. Este vorba de comanda CQ, care are si urmatoarele facilitati suplimentare:


Alaturarea la un grup existent sau trimiterea de mesaje catre un grup din care faceti deja parte


Se trimite catre ANRSVR textul CQ GRUP TEXT. Comanda va trimite catre toti membrii grupului specificat mesajul text dorit. De exemplu, daca doriti sa-i salutati pe membrii grupului BALLOON in momentul aderarii, transmiteti comanda CQ BALLOON Hello dear Hams!


Daca ati aderat deja la acest grup si doriti doar sa trimeti o informare, privind o lansare de balon, de exemplu, transmiteti CQ BALLOON YO3XYZ-11 launched.


Dupa aderarea la un grup, calitatea de membru se pastreaza timp de 12 ore de la ultima comanda de alaturare sau de la ultimul mesaj transmis catre acest grup. Cu alte cuvinte, dupa ce v-ati alaturat unui GRUP, daca nu transmiteti nici un mesaj timp de 12 de ore, veti fi exclus si veti informat cu un mesaj de forma:


GRUP Removed From Group


Excluderea din grup nu este una definitiva. Pentru o noua aderare, folositi oricind, oricare din comenzile de mai sus si veti face parte din nou grupurile dorite.


Cerearea unui grup nou


Daca numele grupului specificat in comanda CQ nu exista, se va crea un grup nou, indicativul Dvs. va fi mentionat ca proprietar, iar textul va deveni descrierea grupului. De exemplu, daca YO3XYZ doreste sa creeze un grup de informare APRS pentru Romania, va trimite catre ANSRVR textul CQ APRSYO APRS Romania. Mesajul de confirmare va fi:


APRSYO New Group Description(APRS Romania)


Un utilizator APRS care va trimite comanda ? APRSYO va obtine:


APRSYO APRS Romania Own:YO3XYZ

23:44:23> 1 Members In APRSYO


Daca proprietarul doreste sa schimbe descrierea grupului, trebuie sa transmita catre ANSRVR textul D APRSYO Descriere noua. Daca noua descriere este Grup APRS Romania, mesajul de confirmare va fi:


Group (APRSYO) Description(Grup APRS Romania)


Daca proprietarul grupului trimite comanda de listare a tuturor grupurilor active (?), grupul sau va fi prefixat de O:, adica este owner (proprietarul grupului). In cazul nostru, YO3XYZ va vedea in lista O:APRSYO.


Mai trebuie facuta o mentiune importanta: proprietatea asupra unui grup nu expira. Un grup poate fi sters numai daca proprietarul renunta explicit, folosind comanda U prezentata mai jos.


Ultimele doua comenzi importante ale serviciului ANSRVR sint urmatoarele:


- L: listeaza grupurile din care faceti parte. Grupurile pe care le-ati creat vor fi incluse in aceasta lista si vor fi prefixate de O:.

- U GRUP : trimite comanda de parasire a unui grup. Se va primi un mesaj de confirmare de forma:


GRUP Removed From Group


Daca GRUP este grupul detinut de Dvs., comanda va conduce la stergerea grupului, in cazul in care acesta nu are membri. Daca are membri, va va exclude pe Dvs. si va lasa la conducere pe cel mai vechi membru aderat la grup.
Index | Servicii APRS - de Catalin, YO3FVR