APRS.ro Harta Sateliți T2ROMANIA

APRS România

Automatic Packet Reporting System

Index

Serivicii APRS - 2. Informatii despre un nod APRS

Servicii APRS

2. Informatii despre un nod APRSInformatiile transmise in reteaua APRS de un nod radio sau Internet si care nu au vechime mai mare de doua ore, pot fi obtinute prin trimiterea unui mesaj catre serviciul QRZ, cu textul indicativ-SSID. De exemplu, pentru digipeater-ul YO3KXL-10 veti obtine urmtoarele informatii:

YO3KXL-10 3.52mi E IGate Bucuresti Tint 36.1 °C, Text 35.2 ... 1 Hop TX Gate

Sent YO3KXL-10 (9m10s) IGATE[6] Digi[0] RemRF WB2OSZ DireWolf (15)

In acest exemplu, aflam distanta si azimutul catre repetor, informatii generale si de telemetrie, cind a fost transmisa ultima baliza, faptul ca baliza a fost trimisa prin radio, iar in final software-ul folosit de digipeater.

Daca un indicativ a folosit mai multe SSID-uri in ultimele doua ore, comanda QRZ ajuta si la identificarea acestora, prin trimiterea textului indicativ* sau indicativ-*. De exemplu, trimiteti catre QRZ mesajul YO3D*. Veti primi raspunsul:

YO3D YO3D-DP

Prin urmare, doua noduri YO3D au transmis balize in ultimele doua ore, iar pentru a afla informatii despre fiecare nod in parte, trebuie sa reluati comanda QRZ cu fiecare indicativ, YO3D, respectiv YO3D-DP.

De mentionat faptul ca, daca ar exista si un indicativ YO3DXY activ in ultimele doua ore, acesta ar fi afisat in raspunsul la mesajul continind semnul wildcard *, impreuna cu toate SSID-urile active in intervalul amintit. Daca numarul de indicative returnate este prea mare, veti primi un raspuns de forma:

12 Matches, Respecify

In cazul de mai sus, prezenta liniutei inainte de wildcard (-*) devine absolut necesara pentru a elimina indicativul YO3DXY din raspuns.

Serviciul QRZ poate fi util si pentru aflarea conditiilor meteo furnizate de nodurile WX. Un mesaj catre QRZ, cu textul LROP (statia meteo aflata in zona aeroportului Otopeni) ar putea returna un raspuns de forma:

LRBS 6.38mi NE WX: T:20°C H:94% W:7km/h_E HI:27 @ Bucur... WX Service

Sent LRBS (24m35s) de YO8RXT-WX


Informatii despre un nod APRS se pot obtine si de pe pagina www.qrz.com, daca indicativul interogat este inregistrat pe acest server. Serviciul APRS care permite extragerea acestor informatii este WHO-IS si accepta doua comenzi: indicativ si F indicativ. Indicativul se va transmite fara SSID, acest parametru nefiind util pentru interogarea paginii QRZ.com.


Ca exemplu, trimiteti catre WHO-IS mesajul text YO3KXL si veti primi informatii despre numele detinatorilui si tara de origine:


Faculty of Electronics & Telecommunications Amateur Radio Club/Romania


Folosind ce a de a doua comanda, F YO3KXL, veti obtine informatii mult mai detaliate, daca aceste sint disponibile in QRZ.com:


YO3KXL:Faculty of Electronics & Telecommunications Amateur Radio Club

YO3KXL:Bd. Iuliu Maniu 1-3, complex Leu - corp A, et.3, sector 6

YO3KXL:Bucharest Romania
Index | Servicii APRS - de Catalin, YO3FVR