APRS.ro Harta Sateliți T2ROMANIA

APRS România

Automatic Packet Reporting System

Index

Serivicii APRS - 1. Localizarea unui nod APRS

Servicii APRS

1. Localizarea unui nod APRSOdata pornita "instalatia" radio APRS, vor fi afisate pe ecranul statiei sau al aplicatiei APRS, numai statiile radio receptionate direct sau ale caror pachete au fost retransmise de digipeater-ele situate in vecinatatea Dvs. Un radioamator aflat la distanta mare, ale carui pachete APRS nu sint retransmise pina la digipeater-ele din aria locala de acoperire, nu va aparea de la sine pe ecranele Dvs. Prin urmare, fara a intreprinde nimic, nu vom sti nici daca radioamatorul este activ, nici daca se afla in miscare, nici in ce directie se duce.

Informatiile de mai sus se pot obtine daca trimiteti o serie de mesaje catre nodul APRS WHERE sau WHERE-IS. Este util sa ne imaginam si urmatorul scenariu: radioamatorul YO3XYZ urmeaza sa se deplaseze catre repetorul YO9C si vrem sa stim pe unde se afla. Presupunem ca, fiind mobil, indicativul lui APRS va fi YO3XYZ-9.

Trimiteti catre destinatia WHERE textul YO3XYZ-9. Daca indicativul a fost presupus corect, veti primi un raspuns cu urmatoarea structura:

YO3XYZ-9: 45.6 miles 346.10 deg NNW (2m ago)

ceea ce inseamna ca este activ (ultima pozitie a fost transmisa in urma cu doua minute), se afla la 45.6 mile distanta, pe directia NNW, azimut 346 de grade.

Puteti primi insa si un raspuns in care aflati ca ultima pozitie a fost transmisa cu 10 zile in urma (10d ago), ceea ce inseamna ca indicativul YO3XYZ-9 nu a mai fost activ in acest interval de timp.

Ca sa aflati cele mai recente indicative APRS active, trimiteti catre destinatia WHERE textul YO3XYZ-*, adica toate SSID-urle posibile pentru acest indicativ. Poate dura mai mult pina la primirea raspunsurilor si se pot obtine rezultate de forma:

YO3XYZ-7: 45.6 miles 346.10 deg NNW (1m ago)

YO3XYZ-9: 3.7 miles 92.33 deg NNW (10d ago)

YO3XYZ-10: 21.2 miles 175.45 deg NNW (2w ago)

Asadar, foarte posibil ca indicativul folosit si activ la momentul interogarii sa fie YO3XYZ-7. Daca va deranjeaza afisarea distantei in mile, se poate trimite catre WHERE textul dis YO3XYZ-7 @km. Raspunsul va avea forma:

YO3XYZ-7: 71.16 km (2m ago)

Ca sa va dati seama daca nodul APRS se afla in miscare (presupunind ca Dvs. aveti o pozitie relativ fixa, pentru a nu obtine rezultate eronate), trimiteti catre WHERE unul din urmatoarele mesaje (sau amindoua cind nu stiti daca nodul se apropie sau se departeaza de Dvs.):

alert YO3XYZ-7 > 46

sau

alert YO3XYZ-7 < 44

Pentru a lucra in kilometri, adaugati km dupa distanta de alertare. Fiecare comanda va fi urmata de o confirmare, astfel:

Will alert you outside 46 miles of YO3XYZ-7

respectiv

Will alert you within 44 miles of YO3XYZ-7

Prima comanda va alerta in cazul in care nodul se departeaza, cu un raspuns de forma:

Alert: YO3XYZ-7 is 46.2 miles 345.90 deg NNW (11:12:30 UTC)

In timp ce, cea de a doua, va alerta cind nodul se apropie:

Alert: YO3XYZ-7 is 43.9 miles 347.22 deg NNW (11:16:05 UTC)

Daca doriti anularea alertelor create pentru indicativul YO3XYZ-7, trimiteti un mesaj catre WHERE cu textul cancel YO3XYZ-7. Comanda va fi confirmata cu urmatorul text:

Alert for YO3XYZ-7 canceled

Toate aceste comenzi prezentate mai sus nu vor face ca pozitia geografica a nodului APRS sa fie afisata pe o harta, in cazul in care statia Dvs. este interfatata cu aplicatie ce poate efectua o astfel de reprezentare. Totusi, acest lucru ar fi posibil daca, stiind indicativul activ si SSID-ul, trimiteti un mesaj oarecare catre acesta, iar nodul respectiv poate raspunde cu un alt mesaj (inclusiv cu unul de tip ACK). Digipeater-ele aflate intre Dvs. si nodul APRS distant vor transporta si informatiile privind coordonatele geografice. Aceasta facilitate este foarte utila pentru a vizualiza pe o harta sau pentru a avea pe ecranul statiei chiar si indicative care intra in reteaua APRS prin Internet, lucru care in mod normal nu ar fi posibil nici macar daca nodul APRS-IS s-ar afla la un metru de Dvs. Dar, inca o data, aceasta functie este disponibila numai daca nodul APRS urmarit este capabil sa va transmita (automat sau manual) un mesaj de raspuns. Pe scurt, daca YO3XYZ-7 este un nod APRS capabil sa receptioneze si sa transmita mesaje, trimiteti un mesaj de salut catre acest nod si, imediat dupa ce veti primi un raspuns de confirmare (ACK), automat (AA: AutoAnswer) sau manual, orice baliza transmisa de YO3XYZ-7 va aparea si pe ecranul statiei sau harta aplicatiei APRS.

O alta comanda utila este aceea care va furnizeaza coordonatele geografice, in format zecimal, pentru un nod APRS. Trimiteti un mesaj catre WHERE, cu textul pos YO9C-C4FM si veti primi raspunsul:

YO9C-C4FM: 45.400667 25.469667 (4m ago)

Un rezultat similar veti primi si daca folositi textul loc indicativ-SSID.

Plecind de la ideea ca nu aveti disponibil acces Internet, dar puteti rula o aplicatie pentru harti offline, comanda va poate furniza coordonatele necesare pentru a vizualiza nodul respectiv pe harta.

Catre serviciul WHERE (sau WHERE-IS) mai puteti trimite si urmatoarele comenzi:

YO9-C4FM: 339.44 deg NNW (2m ago)

YO3XYZ-9: 2019-01-13 17:42:19 UTC
Index | Servicii APRS - de Catalin, YO3FVR