APRS.ro Harta Sateliți T2ROMANIA

APRS România

Automatic Packet Reporting System

aprs2sms

Dupa cateva discutii si teste cu Paul (VE3OTB) autorul smsgate, incepute inca din anul 2017 s-a reusit extinderea acestor facilități si in YO. Practic folosind rețeaua APRS puteți trimite un SMS către orice număr de GSM din Romania. Si se poate răspunde către statia APRS prin SMS-uri, comunicatia devenind una bidirectionala.

1) APRS 2 SMS

Din orice statie/aplicație APRS capabilă sa trimită mesaje APRS, compuneți un mesaj nou ce are ca si destinatar SMSGTE, in corpul mesajului incepeti cu @407_restul_nr_telefonie_mobila lăsați un spațiu apoi conținutul mesajului ce se dorește a fi trimis.

De exemplu:

@40774530537 Am ajuns pe varf! QSY pe 145500.

Atentie la limita celor 67 de caractere din cadrul unui mesaj in rețeaua APRS! Dar se pot defini si folosi prescurtări, vedeți detalii pe site-ul aplicației

2) SMS 2 APRS

Este necesar sa primiți un mesaj SMS din rețeaua APRS, pentru a "debloca" accesul la acest serviciu pentru numărul de pe care doriți să trimiteți mesajul spre APRS si iarăși pentru a afla numarul cartelei telefonice folosite pentru trimiterea/recepționarea SMS-urilor.

Se răspunde la acel număr cu un SMS ce are formatul: @Indicativ-SSID lăsat tot un spațiu si apoi conținut mesaj. Daca tocmai ați primit un mesaj din rețeaua APRS, nu este obligatoriu includerea si a indicativului, serverul știe sa trimita conținutului SMS-ul primit către statia APRS.

@YO8SDE-7 Am recepționat mesajul

Precizări:

Conținutul mesajelor este public in rețeaua APRS si totul este logat. Comunicatiile trebui sa fie între radioamatori, pentru a rămâne in cadrul regulamentului ANCOM.

Cartela de pe care se trimit mesajele este cu ceva credit, care poate fi suplimentat de cei care folosesc serviciul, prin incarcare online.

In cazului unor abuzuri, indicative si numerele de telefon pot fi blocate.

Si celelalte facilități oferite de aplicație si descrise pe site ar trebui sa fie active. De genul definirea unor aliasuri pentru a nu scrie intreg numărul de telefon si pentru a salva spațiu, dar si pentru a păstra intimitatea (vezi video aici). Trimiterea unui SMS cu link la hartă APRS unde se afla indicativul (#mapme nr_telefon) sau verificat daca aveți un mesaj (?APRSM)

73 de Florin, YO8SDE